Blog

::: SZÁRAZ BŐRRE :::

A száraz bőr gyakori probléma, amely gyerekektől felnőttekig egyre több embert érint. A bőr az első védelmi vonal a baktériumok, a környezetszennyezés és más irritáló anyagok ellen, ezért nagyon fontos, hogy megőrizzük az egészségét. Az egészséges bőr puha és rugalmas, de könnyen kiszárad, durva, repedezett lesz és viszket. Ilyenkor a szép hidratált, telt bőrsejtek összezsugorodnak, így finom vonalak és ráncok keletkeznek a bőr felszínén.
Szerencsére legtöbbször a száraz bőr a környezeti tényezők eredményeként alakul ki, és teljes egészében vagy legalább részben kezelhető.

::: ÉRZÉKENY BŐRRE :::

A bőrérzékenység sokféle okra visszavezethető, csecsemőkortól időskorig bármikor bekövetkezhet. A bőr akkor válik érzékennyé, amikor annak védőrétege megsérül, így az irritáló baktériumok, kémiai anyagok, allergén és egyéb szennyeződések könnyebben megtámadhatják. A tünetek leggyakrabban az arcon, testen és fejbőrön jelennek meg és pirossággal, duzzadással és hámlással járhatnak. Ezek viszkető érzést váltanak ki és a mindennapokban zavaróak lehetnek. Az érzékeny bőr gyakran kiszámíthatatlan és a test bármely részén jelentkezhet.

::: ZSÍROS BŐRRE :::

A zsíros bőrre a faggyúmirigyek túlzott működése jellemző. Az arcbőr ennek hatására olajosan fénylő, csillogó, de ennek ellenére durvább tapintású, fakóbb színű lehet. A pórusok nagyok, szabad szemmel is jól láthatók, gyakoriak a mitesszerek, illetve a pattanások, hiszen a túl sok faggyú könnyen meggyűlik a pórusokban. A zsíros bőr oka elsősorban a hormonális állapotban keresendő, de nagy szerepe van a genetikának is. A zsíros bőr leggyakrabban fiatalokra jellemző, mert az idő előrehaladtával az arc egyre szárazabbá válik. A bőr zsírosságát az évszak is befolyásolja, nyáron általában a szokásosnál zsírosabb a bőr állapota, míg télen inkább szárazabbá válik.

 

::: FOLTOK ELLEN :::

Hiperpigmentációnak nevezzük, amikor barna foltok jelennek meg a bőrön. Általában akkor keletkezik, amikor a bőr intenzív napsugárzásnak van kitéve, az UV-sugarak stimulálják a bőr pigmentációs sejtjeit, vagyis a melanocitákat. Ezek a melanociták ilyenkor nagy mennyiségű melanint állítanak elő, ami a bőr színét meghatározó festékanyag. A pigmentfoltok akkor jelennek meg, amikor a melanin túltermelődik, és nem egyenletesen oszlik el a bőr felületén, s bizonyos területeken felhalmozódva a bőr elszíneződését okozza. E mellett belső tényezők is befolyásolhatják a pigmentfoltok megjelenését, mint az életkor, a terhesség és egyéb hormonális zavarok, a környezetszennyezés, a genetikai hajlam.

 

::: TÁG PÓRUSOKRA :::

A tág pórusok kialakulásának egyik oka a túlzott faggyútermelés, amihez a pórusok fala alkalmazkodni próbál, így kitágul, mivel a pórusok fala rugalmas szerkezetű. Másik probléma, ha ez a kivezető cső valami oknál fogva eltömődik, pl. faggyú, szennyeződések, vagy elhalt hámsejtek, ilyenkor jönnek létre a mitesszerek. A tág pórusok a bőr öregedésével is megjelenhetnek, de napsugárzás is káros hatással van a pórusokra. Ilyenkor a bőr kollagén termelése csökken és a pórusok fala válik lazává. Megfelelő ápolással és fényvédelemmel, megelőzhető a tág pórusok kialakulása és csökkenthető a pórusok mérete.

::: TÁSKÁS, RÁNCOS SZEMKÖRNYÉK ELLEN :::

A szemkörnyéki ráncok kialakulása természetes, elkerülhetetlen folyamat. Sok tényező befolyásolja, hogy az öregedési folyamat milyen gyorsan halad előre. Amikor fiatalabbak vagyunk, a magas kollagén- és elasztintermelés a szem körüli bőrt feszessé és rugalmassá teszi. Azonban, ahogy idősödünk, termelésük csökken, ami megakadályozza a bőr regenerálódását. A szem alatti bőr az idő múlásával természetes módon megereszkedik, elveszti rugalmasságát, ezáltal pedig kialakulnak a szemkörnyéki ráncok. A ráncoknak külső okai is vannak, kis odafigyeléssel hátráltathatjuk azok kialakulását: a napozás, stressz, hunyorgás és a dohányzás mind elősegíti a ráncos szemkörnyék kialakulását. kialakulását.

::: AKNÉ, PATTANÁS ELLEN :::

Az akné egy rendszerint kamaszkorban kialakuló bőrbetegség, mely során a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílásai eltömődnek és sokszor begyulladnak. Ezt a hétköznapi nyelvben pattanásoknak hívjuk. A bőrben a szőrtüszők kivezető nyílásánál találhatók a faggyút termelő faggyúmirigyek. A faggyú szerepe a szőrszálak és a bőr vízállóságának és rugalmasságának biztosítása. Ha a faggyútermelés fokozott mértékű, akkor a faggyúmirigyek nyílásai könnyen eltömődnek. Pattanásos bőr kialakulhat allergiás reakciók miatt is, például kozmetikumok vagy napfény hatására. A szálló porban és egyéb szennyeződésekben gazdag városi levegő szintén kedvez az akné megjelenésének.

::: RÁNCOK ELLEN :::

A ráncok megjelenése a kor természetes velejárój, amelyek ellen azonban sokat tehetünk. Már a húszas-harmincas években beindul a ráncok képződésének folyamata, látványos fokozódásra pedig ötven év felett elkerülhetetlenül sor kerül. A ráncok kialakulását és megerősödését a genetikán, vagyis az örökölt bőrtípuson kívül sok környezeti hatás befolyásolja: a napfény UV-tartománya is károsítja a bőrt, a dohányzás, stresszes életmód, valamint a viaminszegény táplálkozás is hatékonyan gyorsítja a ráncok képződését. A nem kielégítő keringés, a rossz oxigenizáltság, a különböző okok miatt lelassult anyagcsere folyamatok is mind kihatnak a bőr állapotára, felerősítik az idősödéssel járó jeleket.

::: FIATALÍTÓ :::

A kor előrehaladtával a bőr veszít teltségéből, feszességéből. E mellett az erősödő UV sugárzás is károsan hat a bőrre, a bőr kötőszöveti rostjaira, a kollagén és az elasztikus rostokra. Következményként a bőrön megjelennek az apróbb ráncok, szarkalábak, barnás foltok, a hajszálerek kitágulnak a bőr pedig elvékonyodik. Az idő múlásával ezek az elváltozások még szembetűnőbbek lesznek, hangsúlyosabbá válnak. Az anti-aging, vagy fiatalító kozmetikumokban lévő hatóanyagok bizonyítottan gátolják a bőr öregedését vagy javítják a bőr tömörségét, elaszticitását.

::: A KOREAI 10 LÉPÉSES BŐRÁPOLÁS :::

A koreai nők arcbőre szinte kifogástalan. Nem is csoda, hiszen ők már egészen kicsi koruktól kezdve komolyan odafigyelnek arra, hogy a bőrük igényeihez igazítva alakítsák ki - a számunkra meglehetősen hosszadalmasnak tűnő - arcápolási rutinjukat. A klasszikus koreai arcápolási rutin összesen 10 lépésből áll, s bár ez a nyugati nők számára soknak tűnhet, megéri a fáradtságot. A lépések egymásra épülnek, egymás hatását erősítik, s bár nem kell minden mozzanatot minden nap elvégezni, ha szeretnénk kipróbálni ezt a típusú szépségápolást.